Blogs en weetjes!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De afkomst en de geschiedenis van schaafijs…

Schaafijs is een heerlijk ijsje die met name bekend is in Indonesië, Suriname, Japan, Brits West Indië, Hawaii, Brazilië en Vietnam. Naast schaafijs kun je het shave ice, shaved ice, snow cone of crushed ice noemen. Er zijn allerlei variaties van te vinden, maar de basis is een groot blok ijs dat handmatig wordt geschaafd en vervolgens worden er allerlei lekkere smaakjes aan toegevoegd. Veel mensen in Nederland zullen misschien denken dat schaafijs afkomstig is uit Suriname, maar de roots van dit heerlijke ijs liggen ergens anders. 

Geloof het of niet maar schaafijs stamt al uit de periode van 794-1185 voor Christus. In Japan werd er ijs uit de bergen verzameld en in een speciale ruimte opgeslagen. Ijs was toen erg zeldzaam en was een luxe product bedoelt voor de elite of royalty. 

Duizenden Japanse immigranten vertrokken later naar Hawaii om daar op de suikerplantages te gaan werken en brachten de eerste vormen van schaafijs met zich mee. Grote blokken ijs werden geschaafd en werden daarna op smaak gebracht met lokale fruitsmaken. Nadat deze Japanse immigranten weggingen van de plantages, openden ze kleine supermarkten waar ze ook schaafijs verkochten. Hierdoor werd de heerlijke ijs traktatie steeds populairder in Hawaii. 

Er zijn allerlei verschillende varianten te vinden van schaafijs, ieder land heeft zo zijn eigen smaken en recepten. 

snow cone exotice
Hawaiiaanse snow cone

In Hawaii kun je overal ‘snow cones’ vinden. Het verschil met traditioneel schaafijs is dat het ijs uiterst fijn en luchtig is, vergelijkbaar met sneeuw. Vandaar natuurlijk ook de naam. Shave ice is de benaming voor schaafijs in deze ‘Hawaiian style’. 

In Suriname wordt het ijs handmatig van een blok ijs geschaafd en op smaak gebracht met fruitige siropen. Typisch Surinaamse schaafijs smaken zijn markusa/maracuja, amandel (orgeade, orchatta), ananas, kola en tamarinde. 

Typisch Japans schaafijs heet kakigori. Deze verfijnde vorm van schaafijs onderscheidt zich door de dunheid van het schaafsel, afwisselende laagjes ijs en huisgemaakte siropen en toppings zoals rode boon pasta, matcha thee, room, mocht en shiratama (zoete rijstdumplings). 

green tea shave ice
Kakigori Shave ice

Over heel de wereld is er dus wel een variant van schaafijs te vinden, niet zo gek aangezien het een heerlijke, lichte en verfrissende traktatie is. In Nederland kun je deze traktatie verkrijgen op tropische festivals of feestjes. In Den Haag en Rotterdam kun je in de zomer schaafijs vaak ook bij schaafijs-karren op straat verkrijgen. Exotice levert het lekkerste schaafijs door heel Nederland, dus als jij op zoek bent naar een tropische en heerlijke toevoeging voor jouw feestje, bruiloft, evenement of bedrijfsfeest, ben je bij Exotice aan het juiste adres. 

Alle siropen van Exotice worden in eigen keuken gemaakt en met speciale verzoeken voor specifieke smaken wordt altijd rekening gehouden. De zomerse bar kan op locatie worden opgebouwd en zorgt voor extra (tropische) sfeer. Er zijn vier verschillende karren met schaafijs van verschillend formaat, van klein tot groot: voor ieder wat wils!

Met een blok ijs kun dus je veel kanten op, en ieder land of cultuur heeft zo zijn eigen smaken en voorkeuren. Geliefd door jong en oud en ideaal als toevoeging op allerlei evenementen en feestjes. Exotice zorgt voor het lekkerste schaafijs, waar je maar wilt! hiervoor hoef je dus niet helemaal naar Hawaii, Japan of Suriname ;-). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schaafijs nodig, meer info of een vraag?

Zelf schaafijs maken?

Contact opnemen of een offerte aanvragen?